Inaugurarea parcului fotovoltaic

martie 16, 2023

Astăzi, 12 octombrie 2022, a avut loc inaugurarea parcului fotovoltaic al celui mai mare investitor românesc în Republica Moldova, partenerii clubului nostru – compania Balkan Pharmaceuticals.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta complexului industrial de producere a medicamentelor din localitatea Sângera. La eveniment au participat excelența sa, domnul Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Dragoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și domnul Valeriu Popa, primarul or. Sângera.

Proiectul are ca scop asigurarea securității procesului de producție a medicamentelor, în condițiile de incertitudine energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

Totodată, acesta reprezintă una din măsurile GREEN adoptate de Balkan Pharmaceuticals, în vederea reducerii emisiilor poluante.

În perioada însorită a zilei, instalațiile vor asigura producerea a până la 100% din energia electrică necesară procesului de fabricație și proceselor conexe.

Parcul fotovoltaic este amplasat pe o suprafață de 2,3 Ha, iar suma investiției ajunge la cca 1,5 mln Euro. Proiectarea, organizarea și instalarea parcului au durat cca 12 luni, primele schițe de proiect fiind executate în octombrie 2021.

Balkan Pharmaceuticals este unicul producător de forme injectabile/perfuzabile din țară.

Complexul modern de la Sângera are 4 fluxuri industriale certificate GMP la nivel european, care asigură producerea a peste două sute de medicamente în diferite forme și doze.

Compania asigură cu locuri de muncă peste 500 de persoane, printre care specialiști de calificare înaltă, antrenați în procesul de producere (farmaciști, chimiști, biologi, ingineri) dar și angajați responsabili de lanțul de distribuție.